Результати використання препарату «Байкал ЕМ-1» в тваринництві, птахівництві

Результати використання препарату «Байкал ЕМ-1» в тваринництві, птахівництві*** Господарство СТОВ «Богданівське», Золотоношського р-ну, Черкаської обл., К.К. Гриднев директор ТОВ «Жива планета» проводились дослідження з 19 серпня 2004 р. по 7 вересня 2004р. (20 днів)

Для досліду були відібрані чотири групи дійних корів породи «Червоноряба», «Голдштин» по 50 голів в кожній, загальною чисельністю 200 голів. Для контролю були відібрані теж чотири групи тварин тих же порід по 50 голів в кожній.

Схема застосування препарату «Байкал ЕМ-1», 50 мл препарату в сутки на голову. Препарат вносився в чан для дерті з водою. Доїння проводилось 2 рази в день; зранку і ввечері, надої фіксувались в кожній групі.

Загальний удій за період з 19 серпня по 7 вересня (20 днів) склав:

В дослідній групі - 59650 л молока. Середній удій на одну тварину - 298,2 л за весь період, що складає 14,61 л/сут.

В контрольній групі - 48419 л молока. Середній удій на одну тварину - 242л за весь період, що складає 12,1 л/сут.

В дослідній групі удій на 11231л молока перевищив показник контрольної групи. А середній добовий удій в дослідній групі склав на 2,51 літра більше ніж в контрольній групі.

При середній вартості молока 2 грн. за 1 літр, загальний додатковий дохід склав: 11231 л х 2 грн= 22462 грн. Використано 150 літрів препарату, що складає 150 х 22грн = 3300 грн

Чистий прибуток склав: 22462 грн. - 2550грн = 19912 грн.

Рентабельність склала: 19912 : 3300 х 100% = 603%.

*** Харківський Інститут тваринництва УААН. Дослідження проводились під керівництвом канд. с-г. наук ветеринарного лікаря І. В. Гнойового.

В результаті експериментів виявили, що в дослідних групах не було жодного падежу молодняку. Не виявлено жодних захворювань шлунково-кишкового тракту. Спостерігалась чітка закономірність збільшення середньодобового приросту маси телят, 9-10 місячного віку, на 11,6-30,4%.

*** СПК «Червоний партизан», с. Бабаї, Харківської області, в 2003 році проводило дослідження по збільшенню приросту телят. В результаті досліджень виявлено, що в дослідній групі середньодобовий приріст був на 15,4% більше, ніж в контрольній групі.

Також давали препарат дійним коровам, з ціллю збільшення молочної продуктивності. Було виявлено, що 50 мл препарату на одну голову, збільшує надої на 12,8% вже через місяць. Дохід за добу на одну корову складає 0,75 грн.

Препарат «Байкал ЕМ-1» впливає і на якість молока. В Росії проводячи дослідження ЕМ-технології в господарствах Московської, Рязанської і Саратовської областях, відмічали не тільки збільшення надоїв на 15-30%, але й збільшення жирності молока на 0,5-1%,

*** «Т.Г. Шевченко», с. Винницькі, Богодухівського району, в ТОВ «Індустар», с. Просянка, Куп´янського району і в ТОВ «8 Березня», с. Кондрашівка, Куп´янського району. В цих господарствах проводились дослідження препарату «Байкал ЕМ-1» з ціллю профілактики шлунково-кишкових захворювань у телят. В дослідні групи відбирались телята, які хворіли діареєю і різними ентеритами. Результати щоденного огляду ветеринарами показали швидке, на протязі 2-х днів, зникнення діареї, покращення апетиту і загального стану тварин дослідних груп. У телят які одужали і продовжували приймати ЕМ-препарат, середньодобовий приріст живої маси на 39-77% вище, ніж в контрольних групах. Економія коштів (порівняно з антибіотиками) склала в середньому 3,5 грн. на голову, за курс лікування.

*** На Україні проводились дослідження в птахівничому господарстві фірми «А. Л. Лімітед» в селі Нестерянка, Оріхівського району, Запорізької обл. Дослідження проводились на курах-несучках кросса «Хайнлайн».

На протязі 40 днів дослідну групу випоювали ЕМ-препаратом з розрахунку 0,2 мл на 1 кг живої ваги в сутки. В результаті експерименту було виявлено, що застосування препарату «Байкал ЕМ-1» збільшує яйценосність на 2-7%, збільшує середню вагу яйця на 5-10%. а також шкарлупа стає товстішою, що значно зменшує відсоток браку.

В дослідній групі не було жодного випадку захворювання птиці.

Рентабельність застосування ЕМ-технології склала більше 300%.

*** В 2003 році в ЗАО «Птахокомбінат «Дніпровський», розташованому в м. Нікополі, Дніпропетровської обл. була проведена перевірка ефективності застосування ЕМ-технології при промисловому вирощуванні курчат бройлерів.

В результаті досліджень виявилось, що засвоєння кормів в дослідній групі збільшилась на 2,5% відносно контролю. Середня вага однієї птиці дослідної групи перед забоєм перевищувала вагу в контрольній групі на 5,9%. Збереженість поголів´я збільшилась, завдяки укріпленню імунітету. М´ясо птиці, вигідно відрізняється від м´яса птиці контрольної групи кращими смаковими якостями.

Рентабельність застосування ЕМ-технології склала 380%.

*** В Вороніжській області в результаті застосування ЕМ-препарата дослідна група птахів, важила на 8,6% більше.

Було виявлено підсилення окислювально-відновлювальних процесів, збільшення імунітету.

Падіж птиці знизився в 3-4 рази, добовий приріст збільшився на 15-23%, а яйценосність - на 2%.

*** В 2002 році на ВАТ «Лисогорская птицефабрика», Саратовської обл. був проведений експеримент по застосуванню ЕМ-препарата при вирощуванні курчат породи «Радоніт». Через 40 днів дослідження виявилось, що середня вага одного курчати на 100 гр. більше в дослідній групі, ніж в контрольній. Відбраківка птиці в дослідній групі практично знизилась до нуля. Собівартість 1 кг м´яса птиці в дослідній групі зменшилась в 2 рази.

*** В дослідах, проведених на перепелах в ПЕПФ ТМНТЦ «Племптиця», були отримані хороші результати по збереженню перепелят. При щоденному додаванні «ЕМ-препарата» в питну воду і відмові від антибіотиків, падіж перепелят перших 40-ка днів життя знизився більш як в 3 рази.

Написать комментарий [отменить ответ]

Внимание: HTML разметка не поддерживается!!

Статьи по теме:

Все статьи раздела